Mittatilauslauteet

Mittatilaustyönä valmistetut saunanlauteet sopivat aina täydellisesti saunaan. Ja ne on helppo asentaa, vaikka itse. Valmista laudemallistoa Saunat & Lauteet yrityksellä ei ole tarjolla, tämä mahdollistaa sen, että lauteet voidaan suunnitella ja valmistaa aina asiakkaan omien mieltymyksien mukaiseksi, viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Mittatiaustyönä_Valmistetut_Saunanlauteet.jpg

Valinnan vapaus

Mittatilaustyönä valmistetujen saunanlauteiden parhaita puolia on juuri valinnanvapaus, voit valita juuri sinua miellyttävän puumateriaalin, lukuisien eri vaihtoehtojen väliltä. Voit yhdistellä eri puulajeja keskenään. Materiaalin leveyden voit tietysti päättää itse. Lauteiden muoto, syvyys ja korkeus on nekin kaikki vapaasti valittavissa oman mielen mukaan. Mittatilauslauteissa siis käytännössä vain mielikuvitus on rajana.

Suorat lauteet

Myös yksinkertaiset suorat lauteet kannattaa tilata mittatilaustyönä. Tilaustyönä valmistetut saunanlauteet eivät maksa juurikaan rautakaupan valmislauteita enempää. Mutta kun lauteet on tehty juuri kyseiseen saunaan sopivaksi, syntyy säästöä kun lauteita ei tarvitse lyhentää ja työstää enään asennuspaikalla.

Suorat_Saunanlauteet.jpg

Yleisimpiä puulajeja saunaan

kuusi

Pohjoinen kuusi (Picea abies) on vaalea havupuu joka kasvaa yleisesti pohjoisella pallonpuoliskolla. Sillä on tuore miellyttävä tuoksu ja sen väri on tasaisen vaalea. Kuusi on pehmeä puulaji, ja siten miellyttävä kosketukselle saunassa. Kuusi on perinteinen ja yleisin saunassa käytetty puulaji, sillä kuusi ei pihko kuten mänty, kuusilauta pitää hyvin muotonsa, sekä sen väri pysyy vaaleana ja tasaisen sävyisenä. Saunassa käytettävä puulaatu on yleensä parasta mahdollista, ja vaikka oksatonta kuusilautaa ei ole olemassakaan, saunassa pyritään käyttämään vähäoksaista tai terveoksaista puumateriaalia.

Tervaleppä

Leppä (Alnus glutinosa) on hieno jalopuulaji. Lepällä on tasainen rakenne ja punertava väri, joka antaa sille arvokkaan ilmeen. Viimeisen vuosikymmenen aikana lepästä on tullut suosittu materiaali edustussaunoissa, hotellien ja edustuskotien saunoissa. Leppä on tasavärisempi kuin esim Kanadan tuija (red cedar). Tuoksu on miellyttävän makea, ei kuitenkaan voimakas eikä tunkkainen kuten joissain lämpimän ilmanalan puumateriaaleissa. Tervaleppä on tunnettu kyvystään kestää kosteutta ja homehtumista kosteissa olosuhteissa, mikä on jälleen oiva ominaisuus saunakäytössä. Leppä on verrattain uusi mutta tervetullut saunamateriaali. Leppä on yleinen puulaji Euroopassa, ja sitä on käytetty mm Venetsiassa ja Amsterdamissa talojen paalutuksissa.

Haapa

Haapaa käytetään saunassa sen erittäin tasaisen ja hyvin vaalean rakenteen takia.
Juuri vaaleuden vuoksi haapa on tällä hetkellä hyvin suosittu puu saunojen sisustuksissa. Haapa on pehmeä puu, ja näin hyvin soveltuva saunaan. Sillä ei ole juurikaan tuoksua. Vaaleus tosin altistaan sen käytölle, sillä kaikki lika näkyy siinä nopeasti. Mutta lauteiden säännöllinen pesu ja öljyäminen esim. parafiiniöljyllä suojaa haapaa hyvin lialta ja tummumiselta. Haapa on erinomainen puulaji saunaan. Haapa on yleinen puulaji kaikkialla pohjoisessa.

Lämpökäsitellyt puumateriaalit

 

Puun lämpökäsittely parantaa lahonkesto-, säänkesto- ja lämmöneristävyysominaisuuksia sekä vähentää sen kosteuselämistä. Lämpökäsitelty puu on väriltään käsittelemätöntä tummempaa, mikä antaa sille jalopuumaista ulkonäköä. Usein pelkästään se riittää valintaperusteeksi.

Lämpökäsittelyn ansiosta myös lämmöneristyskyky paranee entisestään, joten se ei tunnu yhtä kuumalta. Lämpökäsittely parantaa myös kosteuden-, sään- ja lahonkestävyyttä. Lämpökäsittelyssä käytetään vain lämpöä ja vesihöyryä, joten lämpökäsittely on täysin ympäristöystävällinen ja kemikaalivapaa tapa parantaa puun ominaisuuksia.

Useita puulajeja saakin nykyään myös lämpökäsiteltynä. Saunaan hyvin soveltuvia lämpökäsiteltyjä puulajeja ovat mm. Tervaleppä, Haapa, Mänty, Saarni, Apachi

 

Etsitkö mittatilauslauteita?

Soita, tai ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella